Paradijskerk

PARADIJSKERK; Nieuwe Binnenweg 25, 3014 GB ROTTERDAM
tel: 010-511 49 33

LOCATIE; bereikbaar met Metro Eendrachtsplein; tram 4, 7; bus 32, 46


Organist: Matthijs van der Wilt

Concertcommissie: Vrienden van de Paradijskerk,


De Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam bezit een oud en waardevol orgel. Dit instrument werd in 1720-21 gebouwd door Verhofstad uit Gemert; de Vlaming  Pluskens maakte het orgelfront. In 1827 en 1857 werd het orgel door Bätz gerestaureerd. Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd voor het in 1718 opgerichte kerkgebouw in het centrum van Rotterdam aan de  Slijkvaart, de latere Lange Torenstraat. In 1910 werd het, samen met het antieke kerkmeubilair, de fraaie altaaropstand en zilveren kerkschatten, overgebracht naar de kerk aan de Nieuwe Binnenweg. Het instrument ontsnapte daardoor aan het bombardement van het centrum van Rotterdam op 14  mei 1940. In 1972 werd het orgel, dat 21 stemmen telt, opnieuw  gerestaureerd.

Matthijs van der Wilt

Matthijs van der Wilt (1993) heeft een brede muzikale interesse, die uitgaat naar zowel klassieke muziek als lichte en experimentele muziek. Hij studeerde orgel bij Bas de Vroome aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam. Improvisatie en kerkelijk orgelspel volgde hij bij Hayo Boerema en Aart Bergwerff, elektronische compositie bij René Uijlenhoet.

Momenteel is Matthijs als organist verbonden aan de Paradijskerk te Rotterdam en studeert hij voor een master ‘Screen Scoring’ bij Paul M. van Brugge op Codarts. Naast zijn werkzaamheden als organist, schrijft hij composities in uiteenlopende genres, werkt hij aan hoorspelen en componeert hij muziek voor films.