Open Hofkerk Pendrecht

Open Hofkerk Pendrecht, Middelharnisstraat 153 A, 3086 GJ ROTTERDAM

Info: tel: 010 480 20 33

LOCATIE; Bereikbaar met: metro Slinge, bus 67, 68, 70


Organist: Martien de Vos


Na de ingebruikname van de kerk werd wegens geldgebrek eerst gekozen voor een elektronisch orgel van goede kwaliteit, een “Dereux-orgel”, dit tot verdriet van vele kerkleden en organisten. Aanvankelijk in het geheim staken enige gemeenteleden de koppen bij elkaar en smeedden plannen om een pijporgel te ontwerpen, laten bouwen en financieren. Heel erg veel werk werd verzet door gemeenteleden en de toenmalige organist Jacques van Oortmerssen en zijn vader de heer C. van Oortmerssen om alles voor elkaar te krijgen c.q. toestemming te krijgen van de heren kerkvoogden. Dit alles werd aangemoedigd door de toenmalige predikant, ds. T.D. van Soest. Ook de jaarlijkse bazaar die nog steeds bestaat, werd toen ingesteld.

Er werd gekozen voor een orgel in neo-barok stijl: heldere klanken die voldoende draagkracht hebben met een mechanische tractuur. De keuze van de orgelbouwer viel op de fa. Vierdag uit Enschede, een opkomende firma die orgels van hoge kwaliteit leverde tegen een betaalbare prijs. De firma heet inmiddels B.A.G. en deze heeft het orgel nog steeds in onderhoud. De naam van de intonateur (de man die alle pijpen de mooiste klank geeft) moet hier zeker genoemd worden: Hans Brink. Adviseur namens de landelijke hervormde kerk was Willem Hülsmann.

14 mei 1971 werd het orgel ingewijd. Het is een instrument geworden van zeer hoge kwaliteit. Organist Bas de Vroome, die het orgel in zijn jonge jaren veel bespeelde noemt het zelfs “het mooiste orgel van Rotterdam”.

Het orgel is van 1982 tot 2017 bespeeld door Jan van Dijk die door de jaren heen veel concerten organiseerde en zelf regelmatig concerteerde. Nu is hij secretaris van het bestuur van ROS.

Enige bijzondere kenmerken van het orgel:

1. de speciale stemming, geschikt voor de ondersteuning van de gemeentezang en voor barokmuziek;
2. voldoende registers om de gemeentezang te kunnen leiden, maar ook geschikt als concertorgel;
3. de horizontale trompetpijpen;
4. de deurtjes van het borstwerk met prachtig houtsnijwerk.

Het houtsnijwerk is gebaseerd op de vier verzen van psalm 87, de “Open Hof-psalm”:
vers 1: het binnentreden door de poorten van de Godsstad;
vers 2: de volken en de landen, volksmuziek, jazz, klezmer;
vers 3: God schrijft de volken op Zijn rol en draagt hen in Zijn hand;
vers 4: er wordt gedanst, gemusiceerd en gezongen rond Zijn fontein.

Dispostie

Hoofdwerk Borstwerk Pedaal

Praestant 8

Holpijp 8

Bourdon 16
Quintadena 16 Roerfluit 4 Praestant 8
Roerfluit 8 Principaal 2 Mixtuur 6 sterk
Octaaf 4 Woudfluit 2 Fagot 16
Spitsfluit 4 Sesquialtera 2 Schalmei 4
Quint 2 2/3 Larigot 1 1/3
Octaaf 2 Cymbel 3 sterk
Mixtuur 4 sterk Cromorne 8
Trompet 8 Tremulant

Diversen:

Manuaalomvang C-g3
Pedaalomvang C-f1
3 Koppeltreden
1 trede voor deurtjes
Cimbelster

Behalve voor de begeleiding van de gemeentezang word het orgel gebruikt voor concerten. Vele bekende organisten hebben het orgel door de jaren heen bespeeld en zijn allen unaniem geweldig enthousiast.

Momenteel is er een serie zondagmiddagmuziek: 4 maal per jaar om 15.00 uur is er een concert, soms alleen orgel, soms met solistische aanvulling, vocaal of instrumentaal. Deze concerten worden georganiseerd door John Bakker i.s.m. Vitaal Pendrecht

MARTIEN DE VOS (*1995) kreeg zijn eerste orgellessen van Arie Braber in Ooltgensplaat, op 9 jarige leeftijd. Na een aantal jaar ging hij op les bij Paul Kieviet in Middelharnis/Sommelsdijk.

Sinds september 2014 studeert Martien hoofdvak orgel bij Bas de Vroome aan het conservatorium te Rotterdam. Hij volgde onder andere de bijvakken Piano en Klavecimbel.

Hij kreeg improvisatieles van Aart Bergwerff, en momenteel van Hayo Boerema. Martien  studeert Kerkmuziek bij Arie Hoek en Hanna Rijken.

Hij volgde Masterclasses bij gerenommeerde organisten waaronder Wolfgang Zerer, Bernard Winsemius en Sietze de Vries.

Martien won prijzen met concoursen te Kampen, en Maassluis. In juni 2017 behaalde hij als finalist de 1e prijs en de publieksprijs bij het 1e Nationaal Ambitus concours.

Martien is als organist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat, de Hervormde Kerk te Mijnsheerenland, en de Open Hof kerk te Rotterdam Pendrecht.