
Hillegondakerk
Hillegondakerk, Kerkdreef 2, 3054 GS ROTTERDAM
info: tel. 010 422 83 96
LOCATIE; bereikbaar met tram 4
Organist: Aad van der Hoeven
Abraham Meere orgel
In 1830 bouwde Abraham Meere het orgel in de Hillegondakerk onder de vieringstoren, de scheiding tussen koor en schip van de kerk. In 1926 verplaatste de Duitse orgelbouwer Walcker het orgel naar de torenwand en bouwde naar zijn klankidioom een instrument met elektrische tractuur achter het Meere-front. In 1980 kreeg Orgelmaker Leeflang uit Apeldoorn de opdracht het Abraham Meere orgel uit 1830 te reconstrueren en te restaureren, naar het nauwkeurige bestek van Abraham Meere dat in het archief bewaard was gebleven. Om het instrument weer langs mechanische tractuur te laten functioneren waren ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig en is het instrument 70 cm naar voren gebracht. Ook het schilderwerk en verguldwerk zijn weer in de oorspronkelijke kleuren aangebracht met grote zorg en respect voor het verleden.
Dispositie
Onderklavier
1 Prestant 16 (Disk)
2 Prestant 8
3 Bourdon 16
4 Holpijp 8
5 Octaaf 4
6 Sexquialter 2
7 Cornet 4 (Disk)
8 Fluit 4
9 Octaaf 2
10 Mixtuur III/IV st. Bask, V/VI st. Disk.
11 Trompet 8 (Gediv)
Bovenklavier
1 Fluit Traver 8 (Disk)
2 Prestant 4
3 Bourdon 8 (Gediv)
4 Quintadeen 8
5 Viola di Gamba 8
6 Carrillon 3 st. (Disk)
7 Waltfluit 2
8 Flagolet 1
9 Vox Humana 8
10 Cimbelster
Pedaal
1 Prestant 8
2 Subbas 16
3 Bazyn 16
Speelhulpen
Tremulant onderklavier
Tremulant bovenklavier
Afsluiting onderklavier
Afsluiting bovenklavier
Koppeling I+II gediv.
Pedaal – onderklavier
Pedaal – bovenklavier
AAD VAN DER HOEVEN studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij o.a. Piet van den Kerkhoff, George Stam, Adriaan C. Schuurman en Prof. Kurt Thomas uit Leipzig. Later studeerde hij af als schoolmusicus en gaf hij les op een Pedagogische Akademie en een Rotterdamse scholengemeenschap. Thans is hij nog werkzaam als docent schoolmuziek aan het Marnix Gymnasium in die stad.
Als organist en als dirigent gaf hij concerten in Berlijn (Philharmonie en Gedächtniskirche), Parijs (Notre Dame en Sacré Coeur), Wenen (Votivkirche), Budapest (Liszt Akademie), Balearen en Londen (St. Pauls Cathedral en Westminster Hall).
Hij was 38 jaar verbonden aan het Rotterdams Operakoor, 25 jaar als begeleider en de laatste 13 jaar als dirigent. Momenteel is hij dirigent van Gloria/Toonkunst te Vlaardingen en het Chr. Residentie Mannenkoor in Den Haag.
In 1982 werd hij benoemd als organist van de oudste kerk van Rotterdam, de Hillegondakerk met een Abraham Meere orgel.
Wegens zijn verdienste voor de Franse orgelcultuur ontving hij de zilveren medaille van de Société Académique Arts Sciences Lettres te Parijs. De Nederlands Hervormde Kerk onderscheidde hem met het draaginsigne in zilver en de stad Rotterdam eerde hem met de Erasmusspeld. In 1999 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
In september 2013 eerde de stad Vlaardingen Aad van der Hoeven met de STADSSPELD in goud vanwege zijn grote en langdurige -meer dan 40 jaar- inzet voor de cultuur in de voormalige haringstad.