Grote kerk Overschie

GROTE KERK OVERSCHIE, Overschiese Dorpsstraat 95, 3043 CP  ROTTERDAM

LOCATIE, bereikbaar met bus 32


Organist: Jan Teeuw


Van der Kleij-orgel

Het orgel werd in 1912 gebouwd door de Rotterdamse orgelbouwers Gebr. V.d. Kleij. Het instrument is in de loop van de jaren niet aan de inzichten van die tijd ontkomen, zo heeft men in 1949 getracht het orgel een beetje Neo-barok te maken: strijkers verdwenen e/o werden versneden. Orgelbouwer Vermeulen uit Overschie blijkt bekend te staan vanwege het feit dat hij stemmen van het ene orgel naar het andere wisselde.

Het pneumatische orgel werd in 2007-2009 gerestaureerd door Kaat & Tijhuis en sinds het faillissement van dit bedrijf is het orgel in onderhoud bij  de firma Reil in Heerde waar een aantal oud-personeelsleden van K&T werkt; zij zijn dus op de hoogte met alle ins-en-outs van het orgel.Tijdens de restauratie is het orgel uitgebreid met een Open fluit op het Hoofdwerk; “het ontbreken hiervan heb ik (J.T.) altijd als een gemis ervaren”. Bij die restauratie is de Prestant 16’ verplaatst naar direct achter het front en kon op de vrijgekomen plaats een Open fluit 4 gebouwd worden.

Dispositie:

HOOFDWERK ZWELWERK PEDAAL
Prestant 16 Holpijp 8 Prestant 16
Octaaf 8 Gamba 8 Subbas 16
Holpijp 8 Voix Celeste 8 Octaafbas 8
Octaaf 4 Roerfluit 4 Violon 8
Open fluit 4 Nasard 2 2/3 Octaaf 4
Quint 2 2/3 Gemshoorn 2 Bazuin 16 *)
Octaaf 2 Carillon III Trombone 8
Mixtuur IV Dulciaan 8
Cornet V Tremulant
Trompet 8

Koppels: P-HW; P-ZW; HW-ZW

*) Bazuin is geheel nieuw op volle bekerlengte 

Het orgel van de Grote Kerk in Overschie werd  in 1910 opgeleverd. Het werd gebouwd door de firma van der Kleij uit Rotterdam. De orgelkas werd door de architect van de kerk Ir. Hooijkaas ontworpen en vertoont details van andere kerken/orgels die door Hooijkaas ontworpen werden. Het orgel kreeg 30 registers verdeeld over 2 klavieren waarvan 1 klavier in een (zwel)kast gebouwd is, voor deze kast zitten deurtjes die geopend en gesloten kunnen worden. Het orgel werd 12 mei 1910 in gebruik genomen.

Net als een huis heeft ook een orgel onderhoud nodig, en soms worden ideeën over indeling of kleuren ook herzien. Zo is het ook in de orgelbouw. Bij een restauratie in 1949 werd het orgel naar toen heersende ideeën (het scherper maken van de klank bv.) gewijzigd, wat nooit voor 100% gelukt is. In 1981 werd het orgel nogmaals aangepast naar de heersende ideeën. Vooral zachter klinkende stemmen, de strijkers, moesten het ontgelden.

Aangezien het orgel anno 2007 een aantal mankementen vertoonde leek een algehele restauratie noodzakelijk. De organisten Kees Dorst en Jan Teeuw richtten zich tot de kerkvoogden om een restauratie mogelijk te maken. Anno 2007 werd groen licht gegeven en heeft de firma Kaat en Tijhuis uit Kampen het gerestaureerd en het orgel zoveel mogelijk in oude staat anno 1910 teruggebracht. De verdwenen stemmen werden opnieuw geplaatst. Er kwam op het pedaal een nieuwe Bazuin 16’. Al met al een omvangrijke restauratie waarbij het orgel in oude staat hersteld werd en mooier als ooit klinkt. Op 21 maart 2009 werd het orgel met een concert door Kees Dorst en Jan Teeuw opnieuw in gebruik genomen. Vele belangstellenden waren daarbij aanwezig. Het orgel wordt jaarlijks bijgehouden door orgelbouwer Reil uit Heerde, kleine reparaties en stemmingen verricht de organist zelf. Al met al een prachtig instrument in oude staat hersteld. een lust voor het oor!

Jan Teeuw

Organist F.Jan Teeuw  (*1949) kreeg orgellessen van Jan J.v.d. Berg, Piet van Egmond, George Stam en Theo Teunisse. Deze laatste leidde hem op voor het Staatsexamen DM. De eerste officiële aanstelling kreeg hij in 1968 als organist van de Oosterkapel te Rotterdam-Kralingen en als hulporganist in de Hoflaankerk. In 1973 werd hij benoemd tot organist van de Putsepleinkerk in Rotterdam-Zuid. Sinds 1989 is Jan Teeuw organist van de Grote Kerk te Rotterdam-Overschie en van de PKN-kerk in Benschop (2014).

Hij geeft orgellessen en uit die privé-praktijk ontstond in 1992 de muziekschool die in 2006 uitgegroeid was tot ca. 30 docenten en 700 leerlingen.

Naast het orgelspelen organiseert hij reizen: o.a. Luther/Bach (2012),  Bonhoeffer/Berlijn (2014), Engeland (2016). Voor 2018 staat een reis ‘in de voetsporen van Calvijn’ op het programma.

Zie ook:  www.janteeuw.nl