Fonteinkerk Hillegersberg

Fonteinkerk HillegersbergTerbregselaan 3, 3055 TE  ROTTERDAM.
LOCATIE, Te bereiken met tramlijn 4 en buslijn 35


Organisten: Eric van Dalum en Simon van Loon


De Fonteinkerk, die in 2016 in gebruik is genomen, is met recht een moderne kerk te noemen. Op deze locatie stond ooit de Messiaskerk, die in 2002 haar deuren sloot. Vanaf dat moment werden alle diensten in de Salvatorkerk gehouden. Inmiddels is op de locatie van de Messiaskerk een nieuw kerkgebouw verrezen: de Fonteinkerk. Het orgel van de Salvatorkerk, dat in 1960 als opus 488 werd gebouwd door Bernard Pels & Zn, werd overgeplaatst naar de nieuwe kerk, volgens bestek van orgeladviseur Ir. Henk Kooiker, in een verkleinde en aangepaste vorm. De Orgelmakerij firma Gebr. Van Vulpen uit Utrecht heeft deze klus geklaard. De Fonteinkerk werd in september 2016 in gebruik genomen. Het orgel werd op 11 februari 2017 ingewijd met een concert door orgeladviseur Henk Kooiker.

De dispositie van het instrument:

Hoofdwerk Zwelwerk Pedaal
Prestant          8 Prestant          8 Subbas         16
Roerfluit          8 Gedekt            8 Prestant         8
Octaaf             4 Quintadeen      8 Gedektbas      8
Nachthoorn      4 Gamba            8 Prestant         4
Quint               2 2/3 Voix Celeste     8 Fluit               4
Octaaf             2 Prestant           4 Octaaf            2
Sesquialter      II Fluit                 4 Fagot            16
Mixtuur           4 Nasard             2 2/3 Trompet          8
Trompet          8 Octaaf              2 Trompet          4
Piccolo              2
Larigot              1 1/3
Scherp              IV
Cymbel             IV
Hobo                8
Kromhoorn       8

Speelhulpen: Koppelingen Zw/HW, Hw/P,  Zw/P, en Zw16/Hw, tremulanten op hoofd- en zwelwerk. Het orgel beschikt over een generaal crescendo, een vrij automatisch pedaal gekoppeld aan het Zwelwerk, een knop ‘tongwerken af’ en een knop ‘mixturen af’. Daarnaast is er de mogelijkheid op beide klavieren om de registers van het zwelwerk een oktaaf lager te laten klinken. Dit compenseert de Bourdon 16’ en de Quintadeen 16’ die wegens ruimtegebrek niet mee konden.

De vrijstaande speeltafel is gerenoveerd en gedigitaliseerd door de firma Laukhuff, Weikersheim, Duitsland. Om het orgel flexibel te kunnen inzetten en ook wegens de beperkte ruimte in de nieuwe orgelnis werd de speeltafel voorzien van moderne digitale transmissietechniek, type Espressivo van de firma Laukhuff, nieuwe manuaalklavieren met drukpuntsimulatie en een Setzersysteem van 5 maal 999 combinaties, waarmee de organist gemakkelijk en snel kan wisselen van registratie.

Foto’s van kerk en kerkzaal: Jonathan Andrew Photography

ERIC VAN DALUM kreeg zijn eerste orgellessen van Koos Bons in Maassluis. In 1979 behaalde hij het diploma Kerkelijk Orgelspel A van de GOV, waarna hij in zijn woonplaats Maassluis begon met het begeleiden van de gemeentezang. In 1980 is hij aan het Rotterdams Conservatorium gaan studeren bij André Verwoerd. Na diens pensionering heeft hij zijn examen docerend musicus behaald bij Folkert Grondsma. Daarnaast heeft hij de praktijkdiploma’s Kerkmuziek Kerkelijk Orgelspel en Kerkmuziek Kerkelijk Koorleider. De kerkmuzikale vakken en koordirectie heeft hij gevolgd bij Barend Schuurman, terwijl hij improvisatielessen volgde bij Arie Keizer. Vanaf 1981 begeleidde Eric de diensten in de Messiaskerk in Hillegersberg als vaste organist. Vanaf 2002 werd hij wegens sluiting van de Messiaskerk organist van de Salvatorkerk, samen met de aldaar zittende organist Simon van Loon. Nadat ook deze kerk haar deuren sloot in 2016 werd hij organist van de nieuwe Fonteinkerk. Naast deze prachtige baan is hij dirigent van 7 koren in de omgeving en geeft hij lessen in het primair onderwijs.

SIMON (JAN) VAN LOON (1939) is als organist werkzaam sinds 1959. Hij studeerde orgel bij A.F.Blom, W.Bunk, E. van Vessem en Koos Bons.  In 1974 behaalde hij het diploma kerke­lijk orgelspel. Hij volgde een Masterclass bij Matteo Imbruno over Jan Pieterszoon Sweelinck.

Vanaf  1959 is Simon van Loon in verschillende kerken organist geweest (1963-1968 Geuzenkerk te Brielle, 1974-­2006 Dansk Sjömanskirke te Rotterdam, 1984-2016 Salvatorkerk  te Rotterdam en 2016-heden de Fonteinkerk. Ook speelde hij verschillende kerkdiensten voor radio en tv in Nederland, België en Denemarken. Simon bespeelde veel orgels in Nederland, Duitsland (o.a. de Thomaskirche in Leipzig), Zwitserland, Oostenrijk en België.