Concertgebouw De Doelen

CONCERTGEBOUW DE DOELEN, Schouwburgplein 50, 3012 CL  ROTTERDAM
info: 010 – 217 17 17 (kassa) of www.dedoelen.nl
LOCATIE; bereikbaar met: N.S.+ metro R’dam – C.S.; tram 4, 7, 21 en 23; bus 38 en 48


Organist: Geert Bierling

Het orgel in de grote zaal van de Doelen, in 1968 in gebruik  genomen, werd gebouwd door de firma Flentrop. Het  instrument heeft 70 registers die verdeeld zijn over 4 klavieren voor de handen en één klavier voor de voeten. In  tegenstelling tot de meeste  orgels in ons land is het niet verticaal  opgesteld, zoals bijv. het hoofdorgel in de  Laurenskerk, maar horizontaal. In een normale opstelling zouden Positief, Hoofdwerk en Bovenwerk in  drie etages  boven elkaar zijn geplaatst. Door gebrek  aan hoogte werd in het ontwerp van het Doelenorgel het Hoofdwerk in twee delen gesplitst die als Linker- en Rechterwerk aan  beide zijden van het Bovenwerk hun plaats  vonden. De speeltafel staat vrij en de  verrichtingen van de speler kunnen door het publiek goed gevolgd worden.  Direct vanaf  het  eerste  concert in 1968 heeft dit  instrument een belangrijke plaats ingenomen  in de Rotterdamse  orgelcultuur. Naast Arie J. Keijzer,  Doelenorganist tot halverwege de  jaren 80, musiceerden de afgelopen  decennia vele vooraanstaande organisten uit  binnen- en buitenland op dit instrument.

Het Doelenorgel behoort met het orgel in het Concertgebouw te Amsterdam tot de bekendste zaalorgels in ons land.

Na zijn aanstelling als stadsorganist in 1996 werd Geert Bierling de vaste bespeler van dit orgel.

Geert Bierling
GEERT BIERLING (1956) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Op zijn achttiende werd hij bespeler van het historische Bätz/Witte-orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Hij is prijswinnaar van een aantal orgelconcoursen en werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse ‘Academie des Arts, Sciences et Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Sinds 1990 is Geert Bierling stadsbeiaardier van Rotterdam en in 1996 volgde zijn aanstelling als stadsorganist, waarmee hij vaste bespeler is van het Standaartconcertorgel in de Burgerzaal (Stadhuis) en het Flentrop-orgel in De Doelen.

Geert Bierling was vele jaren docent orgel en klavecimbel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Momenteel (2015) is hij ook actief als componist en begeleider op orgel, harmonium en piano van zwijgende filmklassiekers. Hij is programmeur van de Stichting Stadsmuziek die de concertserie ‘Muziek in de Burgerzaal’ in het Rotterdamse stadhuis organiseert en was tot 2013 als artistiek leider verbonden aan het festival ‘Rotterdamse Orgeldagen’.