Bergsingelkerk

BERGSINGELKERK, Bergsingel 150-152, 3037 GM  ROTTERDAM;
info: 010 452 07 21
LOCATIE; bereikbaar met: tram 4 – 25


Organist: Edwin Vooijs ( Gerard van der Zijden: coördinator namens ROS)


 

Het orgel van de Bergsingelkerk

De Bergsingelkerk is ontworpen door Tjeerd Kuipers en werd in 1915 in gebruik genomen. De kerk valt op door de imposante voorgevel met twee torens.

De Bergsingelkerk heeft gedurende haar bestaan drie orgels gehad. Het eerste orgel was al stokoud toen het in de kerk werd opgesteld. Het was afkomstig uit het in 1913 gesloten gereformeerde kerkgebouw aan de Goudsesingel. In deze kerk heeft het orgel vanaf 1885 dienst gedaan. Voordien stond het orgel in de Lutherse Kerk in Haarlem, waarvoor het in 1783 was gebouwd door de Utrechtse orgelmaker Bätz. In 1925 werd dit orgel vervangen door een nieuw orgel, gebouwd door de firma A. Standaart te Schiedam; het orgelfront was ontworpen door J.A. Streefkerk. Op 25 mei van dat jaar werd het orgel in gebruik genomen. Het werd die dag bespeeld door J.H. Besselaar, de bekende organist van de Nieuwe Zuiderkerk. Dit orgel is tot 1988 in gebruik geweest. Toen was het dan ook volkomen versleten. Het huidige orgel van de Bergsingelkerk is afkomstig van de in november 1986 gesloten Statensingelkerk te Rotterdam. Het instrument werd in 1934/1935 gebouwd door de orgelbouwers G. van Leeuwen & Zoon te Leiderdorp. De overplaatsing werd verzorgd door de firma Pels & van Leeuwen. Van de pijpen van het orgelfront, zoals dat in de Statensingelkerk stond opgesteld, werd een nieuw front gevormd, aangepast aan de architectuur van de kerk. Het orgel heeft in totaal 34 stemmen, waaronder 1 transmissie in het pedaal. Door de vele grond- en solostemmen leent het orgel zich goed voor repertoire uit de romantiek. Tijdens de ingebruikname op 25 mei 1988 werd het orgel bespeeld door Jet Dubbeldam, Kees van Wijngaarden, Frank van Wingerden en Kees van Dijk.

Edwin Vooijs (*1970) studeerde orgel bij mevrouw A. Kranendonk-Baan en later bij Arie Dost. Bij Dr. Arie Eikelboom heeft hij zijn opleiding kerkmuziek succesvol afgerond. In 2002 volgde hij een masterclass improvisatie bij Jos van der Kooy. Momenteel studeert hij bij Cor Ardesch. Edwin Vooijs is als cantor-organist verbonden aan de Bergsingelkerk te Rotterdam. Daarnaast geeft hij concerten en is hij veelvuldig actief als begeleider van koren en solisten. Tevens componeert en arrangeert hij zowel vocale als instrumentale muziek. Samen met de mezzosopraan Ilona van Grondelle-de Kievit, heeft hij de zakelijke en artistieke leiding over het vocaal ensemble “Chantibelle”. Er zijn inmiddels drie cd’s van hem verschenen waarop hij de orgels van de Bethelkerk te Zwijndrecht, de Sint-Joriskerk te Amersfoort en de Sint-Willibrordkerk te Utrecht bespeelt. Voor meer informatie, zie: www.edwinvooijs.com.

Klik hier voor de nieuwste CD  van Edwin Vooijs ‘Colorful’
(incl. geluidsfragmenten van het orgel van de Bergsingelkerk.)