Orgel op zondag: La Monica in Rotterdam

Grote of Sint Laurenskerk

Zondag 12 juni 2022

15:00 uur

 

Het karakteristieke Italiaanse lied “Madre non far mi Monaca” zal de rode draad zijn van het programma met werken van Buxtehude, Frescobaldi, Guami en Matter.

Over Jetty Podt
Jetty Podt is stadsorganist van Nijmegen en organist van de Stevenskerk. Zij bespeelt daar het beroemde König-orgel (1776) en de vier kleinere orgels. Zij maakte CD opnamen op het König-orgel met werken van Maurice Duruflé, Jan Welmers en Franz Liszt. Deze laatste CD kwam uit 2013 uit en ontving hoge waarderingen in de vakpers. Jetty Podt gaf orgelconcerten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Brazilië. Zij maakt vaak bijzondere programma’s rond het orgel, bijvoorbeeld met literatuur en poëzie zoals het mirakelspel Mariken van Nieumeghen. In 2014 speelde zij een orgelconcert met spectaculaire videomapping door Italiaanse lichtkunstenaars. In 2018 voerde zij de première uit van het grootschalige Licht en Donker VI van Jan Welmers, met een tournee in Enschede, Utrecht, Zutphen, Nijmegen en in het Orgelpark in Amsterdam. Tevens acteert Jetty in muzikale theatervoorstellingen rond het orgel. Zie ook www.jettypodt.nl

over Berry van Berkum
Berry van Berkum is organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en van de Dominicanenkerk te Zwolle. Hij is artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk. Hij maakte CD’s met werken van Bach, Böhm, Frescobaldi, Messiaen en Welmers. Berry van Berkum concerteert op orgels in Europa en de Verenigde Staten. Als improvisator is hij actief op het gebied van jazz en filmbegeleiding. Hij speelt regelmatig bij zwijgende films in kerken en theaters. Na jaren gespeeld te hebben met jazzsaxofonist Gijs Hendriks, Nippy Noya en anderen maakt hij deel uit van het in 2013 opgerichte HOT (Het Orgel Trio, www.hetorgeltrio.nl ). Dit experimentele trio speelde reeds op vele nationale en internationale festivals ( o.a. Toulouselesorgues F). Hun CD’s Bird & Beyond, geïnspireerd op muziek van Charlie”Bird”Parker en Reflections of Duke kregen lovende recensies. In het voor jaar zijn de opnames van hun nieuwe programma met bewerkingen van de liedvariaties van Sweelinck.
Naast dit alles is Berry van Berkum ook werkzaam als componist. Zie ook www.berryvanberkum.nl

Presentatie Kees Wisse. Toegang: Normaal € 9,50/ Vrienden € 7,50/ CJP tm 26 jaar € 2,50/ tm 12 jaar gratis.