Orgelpromenade ‘De handen ineen’

Grote of Sint Laurenskerk

Zaterdag 4 maart 2023

13:00-16:30 uur

Zaterdagmiddag 4 maart zijn alle orgelliefhebbers welkom op de jaarlijkse Orgelpromenade in de Grote of Sint Laurenskerk in Rotterdam. De Rotterdamse organisten slaan de handen ineen in een afwisseling van heuse organ battles, vierhandig samenspel, Rotterdamse muziek en spectaculaire solo’s.

Om 13:00 uur is er een speciaal kinderprogramma. Met Adriaan Hoek en Jos van der Kooy is de werking van het orgel te ontdekken met hulp van het Doe-orgel, en word je meegenomen naar het grootste orgel van Nederland: het rode Marcussen-orgel in de Laurenskerk. Meld je hiervoor graag via info@rotterdamorgelstad.nl aan.

Het Promenadeconcert begint om 14:00 uur. Centraal in het programma staan twee totaal verschillende organ battles op vier orgels van orgelbouwer Klop. Matthijs Breukhoven, Vincent de Ridder, Martien de Vos en Matthijs van der Wilt voeren het Klavecimbelconcert in a, BWV 1065 van Bach uit. Later in het programma treden Hayo Boerema, Jan Hoegee, Adriaan Hoek en Wouter van der Wilt met een percussionist aan voor het minimalistische Four Organs van Steve Reich uit 1970.

Er klinkt natuurlijk muziek van Rotterdamse bodem met het Scherzo over thema’s uit Poulencs Gloria door Wouter van der Wilt en Hayo Boerema’s Mutations uitgevoerd door trombonist Joram van Ketel en Iddo van der Giessen. Van Mozart wordt er muziek vierhandig uitgevoerd door Eric Koevoets & Anton Doornhein, en Gerard van der Zijden & Edwin Vooijs. Verder tekent de nieuwe stadsorganist Adriaan Hoek voor een gave solo en klinkt het onlangs opgeknapte Transeptorgel voor het eerst weer in een improvisatie door Vincent de Ridder. Tot besluit eert Hayo Boerema de 150 jaar geleden geboren Max Reger.

Vooraf, in de pauze en na afloop zijn de concertplannen, cd’s, bladmuziek en fotobanners van de Rotterdamse organisten en concertlocaties te bekijken. Ook het Rotterdams Orgelboek is natuurlijk verkrijgbaar. Vanaf 13:00 uur is iedereen welkom om onder de klanken van stadsbeiaardier Richard de Waardt de Laurenskerk te betreden!